MUSAKA SA POVRĆEM

Moj današnji ručak. Ako mene pitate, i zdravija i ukusnija verija od klasične musake sa krompirom, a najvažnije je da se radi o odličnom hrono ručku u fazi restrikcije. Idemo dan za danom :)



Sastojci:



  • 500 gr mljevenog junećeg mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 režnja bijelog luka
  • 3 patlidžana srednje veličine
  • 2 tikvice
  • 3-4 paradajza
  • so
  • biber
  • suhi ili svježi bosiljak (1 kašika)
  • 3 kašike maslinovog ulja

Patlidžan isjeći na kriške (ne predebele), malo posoliti, poredati ih na papir i zapeći u rerni da lijepo porumene i omekšaju. 

Tikvice oprati i nožićem za guljenje povrća isjeći na duge tanke trake.

Na malo ulja prodinstati tikvice i skloniti sa ringle.

Na ulju izdinstati i isjeckan crveni i bijeli luk, dodati mljeveno meso, propržiti i na kraju posoliti i pobiberiti.

U blago nauljenu tepsiju poredati ispečeni patlidžan na dno, posuti sa polovinom dinstanih tikvica, zatim rasporediti proprženo mljeveno meso. Preko mesa sipati ostatak tikvica i poredati opet patlidžane.
Dva paradajza isjeći na kriške i poredati preko patlidžana.

Preostala 2 paradajza oguliti i izblendirati u kašu. Malo posoliti, dodati sušeni bosiljak ili svježi sitno sjeckan, pa preliti cijelu musaku. Po vrhu pokapati sa malo maslinovog ulja.

Musaku peći na 190° oko pola sata.



Servirati toplo. U HI bez hljeba, naravno :D


Primjedbe

Popularni postovi